Monday, May 7, 2012

Isnin Datang Lagi..... Dan Kini Aku DicarutkanSalam semua......

Bila masuk hari isnin jer.... Mood kerja kita mesti tahap 0% berbanding dengan hari jumaat kan....

Bila masuk pejabat je dan tgk atas meja berserabut lagi lah drop kita punya motivasi kerja...  Ditambah pulak dengan keharuman semerbak bunga sundal siang, malam pagi dan petang.... Menjadikan faiz semakin meroyan.

Tiba2 pulak adalah pelanggan yang datang mencarut2 kan kita kat office seolah2 macamlah kita nie xbuat kerja.... Padahal selagi ada benda yang PERCUMA kalau boleh nak kita sembahkan pada mereka. Sebab memang HAK they all. ( Bila Mereka Mula Menyebut Mengenai Cukai )

Al kisahnya begini.... Sedang faiz sedang berdiskusi dengan rakan sepejabat, datanglah sepasang suami isteri nie nak beli sesuatu. Memandang apa yang dia nak tiada dalam stok jualan dia mulalah mencarutkan kami......

Antara Soalan Carut Yang Menyentapkan..........

1. Kenapa keadaan kat dalam nie macam rumah hantu tinggal sebab dulu penuh dengan pelbagai jenis tumbuhan?

a
Ala2 Rumah Hantu Kan

2. Apa yang korang buat dalam nie.? Siap bagitau kerja yang perlu dibuat.... (Giteww molot dia kan... harus kena sental dengan cili api)

3. Tak keluar melawat kawasan ker..... ?

Jangan Kata Turun Kawasan... Siap Tolong Gitew


4. Ada bantuan tak?

5. Mana peruntukan untuk p*&%#@+/ yang PM umumkan dalam tv tu?

(Ayoooo.... Biasanya kalau kawan2 yang sewaktu denganya dah tentulah memang kena carut)

Puaka Tak MOLOT 

Huhhh.... Kannnn.... Attually this is not the first time orang2 jenis ni datang sini. Cuma untuk soalan2 sentap mcm nie faiz dah ada jawapan yang pasti.

Dia mungkin keliru dan tidak memahami dengan fungsi sebenar sesuatu pejabat awam yg berada di kawasan komuniti mereka. Dalam hal nie kita kena bijak menjawab(carutkan semula) dengan cara yang mudah mereka fahami dan bukan kerana emosi (sbb dah kena carut kannnn)

Tapi kadang2 jadi panas jugak bila benda yg sama acapkali berlaku. Siapa yang harus dipersalahkan?

1. Ext Asistan yg pergi GIANT @ MYDIN waktu kerja samaada untuk shopping, merenyeh, main bowling atau karoks? (sambil memanceng anak2 ikan)

Ignorekan jari yang agak gajah itew

2. Ext Officer yg xfaham bahasa walaupun WE ALREADY TELL THEM A LOT OF TIME dan selalu melepaskan diri dari menjawab persoalan CEPU EMAS pada technical Officer? Padahal mereka dah begitu faham dengan tugasan yang telah termaktub dalam fail meja. ( Entah ada atau tidak??? )

3. Atau semua sekali dalam organisasi itew yg bersalah?
Baik atau buruknya sesuatu itu seharunya difikirkan dengan lebih RASIONAL bukannya mengikut sedap MOLOT sahaja. Mungkin keadaan yang pernah dilalui ( ketika bertugas dahulu) tidak sama dengan senario yang berlaku kini. Mengadaptasi lebih baik dari menilai.......

Renung2 kan dan selamat beramal

p/s kadang2 tu letik jugak kalau asyik mencaru...sesekali kena juga dicarutkan.. larikkkkkk

Published with Blogger-droid v2.0.4

No comments:

Post a Comment